Geri Dönüşüm Nedir? Neden Önemlidir?

Geri Dönüşüm Nedir? Neden Önemlidir?

11

 

Geri dönüşüm; genel hatları itibarı ile yeniden değerlendirme (kazanım) anlamı taşımaktadır. Daha açıklayıcı bir tanımlama yaparsak yeniden değerlendirme imkanı olan (bunlar yiyecek, içecek ambalajları hurda kapı pencere v.s. atıklardır.) çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek tekrar üretim safhasına dahil edilmesi surecidir.

Hepimiz bildigi bir gerçek varki, kağıt yapımı için ağaçlar kesiliyor,katlediliyor. cam yapmak için taş ve kum kullanılıyor, poşet yada ambalaj üretimi için yine doğal kaynaklardan faydalanılıyor, yine hepimiz çok iyi bilmekteyizki, tabii kaynaklarımız sonsuz (tükenmez) değil, her üretim sonucu tabii kaynaklarımız azalıyor ve umarsızca kullanıldığı takdirde bir gün tabii kaynaklarımızın sona yaklaştıgını bitmekte oldugunu görebiliriz.

İşte ,ilerde oluşabilecek enerji krizi ile karşılaşmamak adına kendi imkanlarımızı en iyi şekilde degerledirerek kullanmak icabet etmektedir.

Kalkınmakta olan ve ekonomik zorluklarla mücadele eden ülke ve üreticiler tabii kaynaklardan maksimum düzeyde fayda sağlamak için atık israfına son vermeli ve ekonomik değeri olan atıkları geri dönüşüm yoluyla tekrar üretime kazandırmalıdırlar.

Geri dönüşümde gaye; gereksiz,lüzumsuz kaynak kullanılmasının önüne geçmek, atığın kaynağında ayrıştırılması,yok edilmesi sonucu devasa çöp yığınlarından kurtulmaktır. Demir, çelik, bakır, elektronik atıklar, kağıt,  plastik, cam gibi maddelerin geri dönüşüm yoluyla kazanılması tabii kaynakların korunmasına yol açacaktır. Bu durum çeşitli ülkelerden ithal edilen hurda malzemelerine ödenen, yabancı para miktarını düşürecek ve ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Geri dönüşüm neden önemlidir toparlayacak olursak;

  • Doğal kaynaklarımız korunur.
  • Enerji tasarrufu sağlanır.
  • Atık miktarı azalır.
  • Ekonomi için değerlidir.

Geri dönüşüm konusu bazı ülkelerde yurtseverlik anlayışında önemli yer edinmiştir. Ülkemizde de bu konuyla ilgili bazı yönetmelik ve kanunlar bulunmaktadır. Bu kanun ve yönetmeliklerin yeterli olup olmadığı konusunda yorum yapamayacağım ama ülke kalkınmasına, doğal güzelliklerin korunmasına küçücükte olsa katkı sağlamak istiyorsak. Bu konuya hassasiyetle yaklaşmak gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir